Kamor koli se obrnemo, naletimo na odnos. Odnos do sebe, svojih staršev, partnerja, otrok, prijateljev, sodelavcev zdravja, življenja, in še in še. Kadar so odnosi dobri in zadovoljujoči smo srečni, mirni in zadovoljni tudi mi. A kot nam je pogosto nedoumljivo življenje samo, so nam pogosto nedoumljivi tudi naši odnosi. Še posebno nekateri, ko lahko kar čutimo, da imajo prav posebno težo in nas bremenijo. In kot da bi nas vodila neka močna, nevidna sila, ki nas ne spusti, ne moremo in ne moremo naprej, k sreči, ki si je vendar vsi tako želimo.
In v svojem ravnanju vedno nismo svobodni. Včasih pa nam usoda vendarle omogoči, da se takšnih bremen lahko osvobodimo. V ta namen nam je Bert Hellinger podaril čudovito darilo, ko je osnovno metodo postavitve družine razširil na fenomenološko oziroma duhovno dimenzijo, s pomočjo katere lahko na novo pogledamo naše življenje in odnose, pogledamo za slike, na katerih smo zgradili določen odnos in čustvovanje znotraj njega ter se osvobodimo bremen, ki jih pogosto nevede nosimo. Na ta način lahko razrešimo lastno in družinsko karmo. In si dovolimo biti srečni.
Bert Hellinger je pri svojem delu in proučevanju spoznal, da ima vsaka med seboj povezana skupina ljudi (npr. družina, partnerja, sodelavci) svoje skupno energijsko polje oziroma dušo. In kadar je ravnotežje v tem polju porušeno, pri nekaterih članih (lahko le enem) prihaja do težav, bolezni, konfliktov, odvisnosti…

Postavitev družine je fenomenološka metoda reševanja težav in konfliktov v življenju (odnosi, zdravje, vedenje, delo, osebna rast...). Fenomenološka pomeni, da se pri Postavitvi družine zgodi fenomen. Predstavniki, ki jih med udeleženci izberemo, da predstavljajo nas in ostale udeležene v problemu ali konfliktu (čeprav o nas ničesar ne vedo), se na nam nerazumljiv način povežejo z občutki oseb, ki jih predstavljajo. Na ta način najprej dobimo uvid v resnično ozadje naše težave in nato poiščemo pot za njeno rešitev.Preko predstavnikov dobimo najprej uvid v resnično stanje (npr. odnosi, zdravje, delo, otroci), nato pa se s procesom postavitve (doživetja, spoznavanja, sprejemanja) v življenju (sistemu) in družinski duši vzpostavi ravnovesje.
Nepozabno doživetje in izkušnja, ki vam za vedno spremeni življenje na boljše :).

S postavitvijo se v našem življenju povrnejo ali na novo vzpostavijo ravnovesje, naravni tok ljubezni in red v odnosih, ki so nujno potrebni za srečno in svobodno življenje. Da lahko zaživimo in se izrazimo brez strahu.